Klub rádió riportja a Reggeli gyorsban Bódis Krisztával

A járványhelyzet miatt nekünk is be kellett zárni a Stúdióinkat. A növendékeink és a szüleik alapvetően így nem tudnak hozzáférni a szolgáltatásainkhoz, amivel az oktatáson keresztül egy minőségibb élethez való hozzáférést biztosítottunk számukra.

Visszaszorultak a kiindulási pontra, például az ózdi Hétes telepen 30-40m2 szoba-konyha lakások az átlagosak. Nagyon sok helyen nincs vezetékes víz, csak a telepen egy-két kút. Vajon hogyan tudják megoldani a gyakori kézmosást? Fertőtlenítő gélre nincs pénzük, marad a kút. De vajon ki fertőtleníti a kutat? Eddig sem volt egyszerű számukra az alapvető higiéniás tevékenységek megvalósítása, de a jelenlegi helyzetben elvártaknak a legnagyobb akaratuk ellenére sem tudhatnak megfelelni a körülményeik miatt. A mi stúdióinkban a bezárásig lehetett mosni, vagy zuhanyozni.

A patrónusaink pedig segítették mind a gyerekeket és szüleiket, mind pedig az iskolát, hogy hatékonyabb tudjon lenni a kapcsolatuk. Vagyis mielőbb olyan iskolákba tudjanak kerülni a gyerekek, ahol olyan tudást kaphatnak, amelyre már alapozni tudják az életüket.

Az az alaptapasztalatunk, hogy a körülmények befolyásolják elsősorban azt, hogy egy gyerek hova képes eljutni. Ezért igyekszünk szisztematikusan egyre jobbá tenni a körülményeiket, és biztosítani, hogy a pályára állásáig kísérje őket és családjukat ez a támogatói rendszer.

Az online térben mindez teljesen ellehetetlenült, ugyanúgy, mint a távoktatás is ezeken a helyeken. A legtöbb családban még eszköz sincs. Mi azon szerencsések közé tartozunk, akik tudtunk a gyerekeink részére eszközöket biztosítani. Most próbáljuk távoktatásban megtanítani őket, hogyan tudnak például telefonon belépni a KRÉTA-ba. Van azonban olyan gyerekünk is, aki mindennap begyalogol az iskolába, kap egy feladatlapot, hazamegy, kitölti és visszaviszi. Ez a távoktatás.

Azon dolgozunk, hogy egyben tudjuk tartani a gyerekeinket, hogy amit elértünk velük, ne vesszen el. Kinyílt számukra a világ és most visszazuhantak egy fogódzók nélküli létbe. Még a közösségi fürdőházunkat is be kellett zárni a Hétes telepen. Az online térbe áttéve a kapcsolattartást, mentális támaszt próbálunk adni, és igyekszünk folytatni a tanulástámogatást is.

A jelenlegi helyzet mindenkinek kihívás. Azonban a megküzdési lehetőségeink nagyon mások. Sok család munka és bevétel nélkül maradt. Ezért olyan felajánlókat keresünk, akik nagy mennyiségben tudnak élelmiszerrel, gyógyszerrel vagy technikai eszközökkel támogatni, esetleg el is tudják ezt Ózdra szállítani. Ügyeletünk átveszi, lefertőtleníti és szétosztja. Pénzbeli adományokat is gyűjtünk, mert előbb-utóbb erre is szükségünk lesz.

Amennyiben lehetőségük van, felajánlásaikat a vanhelyedalapitvany@gmail.com címre várjuk. A pénzadományozási lehetőségekről pedig itt tájékozódhat: http://vanhelyed.org/hu/igy-tamogathat/.

A Klubrádió Alapítványunk vezetőjével, Bódis Krisztával készített riportja itt hallgatható meg