Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.

Elemérék már átestek a fertőzésen. Legalábbis a portája előtt – az ózdi Erdőkalja frissen murvázott, de erősen kopott házakkal szegett utcáinak egyikén – szemlélődő férfi úgy gondolja, hogy abban a 2–3 hetes időszakban, amikor a családból szinte mindenki lázasan feküdt otthon, a koronavírussal küzdöttek. Nem teljesen biztos benne, mint mondja, őket nem tesztelték le, és az orvossal is csak telefonon konzultált.

A férfit azonban láthatólag nem a betegség foglalkoztatja elsősorban, hanem az, hogy már hónapok óta nincs munkája: a járványügyi veszélyhelyzet miatt nincs közmunka, így sok bevételük sem. “Ilyen kóduscigányok lettünk” – mondja keserűen…

 

A teljes cikket itt tudod elolvasni:

https://hvg.hu/itthon/20210413_koronavirus_roma_szegregatumok_ozd_jarvanyhelyzet