Miről is szól az improvizáció? A játékról, az előre meg nem tervezett helyzetekben való viselkedésről, a helyzetekre való reagálásról. Itt lehetsz hotel portás, aki az elégedetlen, de néma vendég problémáját kell, hogy megoldja. Beszédet mondhatsz társaiddal úgy, hogy mindenkinek csak egy-egy szót szabad mondania. Lakatlan szigetről menekülnél társaiddal, ezért vitorlást építesz, viszont kommunikációs nehézségekkel küzdesz. Szóval  az adott improvizációs gyakorlatok és játékok során az adott helyzetekre reagálunk: figyelünk mások reakcióira, saját magunkra, a pillanat adta lehetőségekre. Ez történt most a Deák kollégiumban november 6-án, rengeteg nevetéssel.

 

Mire jó az improvizáció? Nagyon szórakoztató. Ugyanakkor hatékony eszköz arra, hogy fejlessze a kommunikációs készségeket, a mindannyiunkban meglévő kreativitást,  megtanuljuk, hogyan maradjunk nyitottak, hogyan fogadjuk el, ha hibázunk, és hogyan építkezzünk belőle. Közösen alkotunk sztorit, egymás ötleteire csatlakozunk rá, játszunk egymással. Ezzel a módszerrel sok dolgot megtudunk az életről, emberi viszonyokról és önmagunkról is, mindez pozitívan befolyásolja a közösség működését, a közösség formálását. Arról nem is beszélve, hogy ez az élet szinte valamennyi részére hatással van.

 

Az első "impros" alkalom bebizonyította, hogy a gyerekek oldott hangulatban, sok nevetéssel, rengeteg játékkal, örömmel fedeznek fel új dolgokat, örömmel próbálják ki magukat mindenféle szituációban akár egy valós helyzetről, akár egy kitaláltról legyen szó.

 

Az élményalapú játék, a gyakorlati megtapasztalás folytatódik a Deákban, azzal a céllal, hogy minél többen vonódjanak be, éljék át,  és személyiségfejlődésben a kreatív folyamatok segítségére is építhessenek.