Videó rovatunkban művészek, közéleti személyek vallanak arról néhány percben, hogy mi foglalkoztatja őket a legjobban mostanában. A felvételeket gyakran a megszólalók készítik, eszközük egy sima mobiltelefon. Itt nem a technika, hanem az ember és a mondanivalója a lényeg.

Múlt héten Lovas Nagy Anna passzolta tovább a “Mi van Benned?” kérdést Bódis Krisztának, aki őszinte örömünkre elfogadta a felkérést és videóüzenetben válaszolt.

Bódis Kriszta – Az ELTE pszichológia és esztétika szakán végzett ismert író, dokumentumfilmes, pszichológus, a Van Helyed! Alapítvány és szolgáltatásainak létrehozója. A társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem egyik legelhivatottabb hazai harcosnője. Közel harminc éve dolgozik a szegénységben és kirekesztettségben élőkkel, élőkért. Húsz éves kora óta publikál irodalmi lapokban. 23 éves kora óta készít dokumentumfilmeket, ad órákat egyetemeken, középiskolákban. Vezetett író szemináriumot és saját módszertant alkalmazva magánpraxist. Televíziósként több mint száz riport filmmel, egy verseskötettel, három regénnyel, és számtalan elismeréssel, szépirodalmi alkotással a háta mögött Kriszta több mint egy évtizede úgy döntött, elsősorban a hátrányos helyzetű, többségében roma embertársainkért dolgozik tovább. A Van Helyed! Alapítvány és Studio alapítójaként olyan rendszerrel dolgozik hátrányos helyzetűek körében, cigánytelepeken, mely holisztikus módon támogatja a roma diákok továbbtanulását és a családok integrálódását.

51 éves. Egy kamasz és egy felnőtt gyermeke van, férjével 24 éve él együtt. Szemléletét, elhivatottságát, természetéből fakadó életigenlését, őszinte emberségét nem lehet nem szeretni. Videóüzenetében fontos dolgokról szól, és persze kapunk alkotói énjéből is egy kicsit.

Fontosabb díjai:

MTV Nívódíj (1997)
Kamera Hungária különdíj, (2006)
Emberség díj (2008)
Emberség díj (2009)
Európai Bizottság a Szegénység és a kirekesztés elleni küzdelem évének arca (2010)
Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje (2010)
Sociale Marie díj (2012) Wallenberg díj (2013)Év Hősnője Glamour (2015) Pro Voluntáris díj (2017)