Augusztus 2-án alkalmunk nyílt ellátogatni, Auschwitzba és Birkenauba, a Roma Élet Menete Alapítvánnyal. Ezúton is szeretnénk megköszönni Kissné Balázs Barbarának, és Kiss Kálmánnak az idegenvezetést, és a szervezést!

Megemlékeztünk arról a hozzávetőleg 3000 roma gyermekről, nőről és férfiról, akiket aug. 2-ról 3-ra virradó éjjelen számolták fel, az auschwitzi haláltáboron belül.

Egyik növendékünk, Macsinga Géza ezeket a gondolatokat osztotta meg velünk a megemlékezés után:

"Élet. Egy szó ami az SS katonáknak semmit nem jelentett ha zsidókról vagy cigányokról szólt szó. Nem kegyelmeztek egy másodpercig sem. Mindent megtettek csak azért hogy nekik rossz legyen, sőt hogy szenvedjenek. Az volt a legnagyobb céljuk hogy végezzenek velük. Ha nem fogadtál szót egyből meghaltál. Ha mégis akkor is meghaltál csak később. De addig szenvedtél, dolgoztál, 12 órát éjjel nappal keményen megerőltető fizikai munkát. Télen nyáron. Ha épp 40 °C volt vagy ha agyonfagytál. Zsidó vagy cigány társaidat kellet a gázkamrába bevinned. Aztán a holttestüket el kellet vinned a kemencékbe elégetni őket majd a hamvaikat egy tóba öntened. Mindegy mit tettél utáltak. Az SS katonák a szenvedéseden röhögtek. Több száz emberrel összezsúfolva kelet aludnod egy barrakban. Vizet aligha kaptál. Maximum valami kávészerű löttyöt. Ha répalevest kaptál az volt a legnagyobb kiváltság.A higiénia katasztrofális volt. Reggel felkeltél elmentél vécére kaptál 6 másodpercet arra hogy elvégezd a dolgod. Ha nem álltál fel agyonvertek. Azt mondták zuhanyozni mész. Levetted mindened levágták a hajad majd bevezettek a „Fürdőbe”. Vártad hogy jöjjön a víz. Helyette beengedték a Zyklon-b gázt aztán 15 perc után megfulladtál. Mindenek előtt marhavagonban utaztál 100 meberrel összezsúfolva. Enni inni nem kaptál. Éheztél. Azt mondták hogy áttelepítenek. Az idősek és gyerekek közül sokan meghaltak holttestekkel utaztál együtt. Megérkezel Birkenauba leveszik a cuccod a bőröndödet felszámozzák azt mondják hogy majd visszakapod. Vagyis soha nem kaptad vissza. A családodtól elszakítottak a gyerekeidet elvitték „A halál angyalához”. Ott „tudományos” kísérleteket folytatott rajtuk. Injekciót adott a szívükbe, különböző anyagokat fecskendezett beléjük. Műtétekbe kezdett bele úgy hogy semmi érzéstelenítést nem kaptak. Ha jajgattak akkor egy golyóval elintézték. Aztán felboncolták őket. Miért? Csak azért hogy bebizonyítsák hogy a náci emberek sokkal felsőbbrendűek. Mindenkit aki zsidó, cigány vagy nem értett velük egyet mindenkit el akartak tűntetni a föld színéről. Nem volt bennük semmi együttérzés. Csak brutalitás, Nácizmus, gyűlölet, és Hitler szavai. Azé az emberé aki mindezt kitalálta. Zseni volt de elvetemült. A legrosszabb dolig az volt hogy maguk a rabszolgák tartották fenn a tábort. Egymást ölték meg az emberek. Úgy hogy nem akarták.

A megemlékezésnek egy nagyon fontos üzenete van: Nem hagyhatjuk hogy az emberiség újra ilyet tegyen!

SOHA TÖBBET!"