2018. május 26-án a Van Helyed! Alapítvány ózdi - és Budapesten tovább tanuló - stúdiós növendékei is részt vettek a Szépírók Társasága által megrendezett kreatív workshopon a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol a gyerekeink produkciójukkal hozzájárultak a nívós program gazdagításához.

„A kreatív írás Magyarországon az elmúlt évtizedben lett ismert fogalom, gimnáziumi és egyetemi kurzusok, hosszú távú vagy intenzív tanfolyamok tárgya. A nyugati oktatásban régóta ismert stúdium, amely számos sikeres író szakirányú egyetemi végzettségét jelenti. A kreatív írás nem más, mint az artikulált verbális kifejezés elsajátítása – spontán írásformáktól az ismert, klasszikus és modern irodalmi műfajokig. Jelentősége abban áll, hogy nem csak írni vágyóknak, hanem bármely szakmában hasznos csiszolt mesterség – aki jobban fejezi ki érzéseit és gondolatait, az könnyebben épít karriert. Az iskolai oktatásban „fogalmazás” néven szerepelt, de egyre inkább kiszorul az irodalomtörténet javára, holott önálló, fejleszthető készségtárgynak kellene lennie minden iskolában, mint a rajz és ének.” – állítja a Szép Írók Társasága.

A workshop felolvasásokkal és műhelyprogramokkal mutatja be a legifjabb és a felnőtt alkotók munkáit – bemutatkozásképpen és kedvcsinálónak is.
Bódis Kriszta a Van Helyed! Alapítvány elnöke így ír az általa alkalmazott alkotásközpontú módszer és szemlélet lényegéről:

“Alkotásközpontú módszerem lényege az alkotással kapcsolatos szemléletváltásból következik: az alkotás joga általános emberi jog, amelynek lehetőségét mindenki számára biztosítani kell.
Az alkotás élménye olyan megerősítő, pozitív élmény, amely egyszerre fejleszti az egyén autonómiáját és a közösséghez való tartozást. A növendékek számára lehetővé kell tenni, hogy tevékenységeik során megéljék a teremtés, az alkotás folyamatának élményét, egyúttal olyan alkotó folyamatokban vehessenek részt, ahol támogató, megerősítő, kreativitást felszabadító környezetben megtapasztalják, hogy az alkotás során nem egy kijelölt célt valósítunk meg valamilyen ismert technológia, alkalmazásával. Nincsenek műfaji kötöttségek sem, sokkal inkább valami újat hozunk létre, amelyben a technológia maga is lehet kísérleti.
A PIM rendezvényére hozott alkotásközpontú foglalkozás a Van Helyed! stúdióban zajló heti programom része. A mostani stúdiós csoportommal a képzelet világában kalandozunk. A foglalkozásokon olyan játék és alkotási lehetőséget igyekszem biztosítani, amelyek nem a kreativitást gátló beidegződéseket aktivizálják, hanem bátorságra inspirálnak, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, és merjünk világot alkotni. Az alkotás ezeken az alkalmakon az önismeret fejlesztésének eszköze is.”

A programon fellépő Van Helyed! Stúdiós növendékek:
Bari Vanessza, Berki Napsugár, Galambica Péter, Galambica Rozália, Kala Noémi, Kernács Richárd, Macsinga Géza, Ruszó Balázs, Ruszó Kornél ,Váradi Patrik, Völgyi Valentína

További információ:
https://www.facebook.com/vanhelyedstudio/
https://pim.hu/hu/esemenyek/kreativ-iras-nap
https://www.youtube.com/watch?v=fGCLprjPutg