Szlovákiában jártunk, ahol egy Superar foglalkozáson vehettünk részt. A Superar egy zenepedagógiai program elsősorban olyan fiatalok számára, akiknek különböző okokból nincs lehetőségük művészeti oktatásban való részvételre.

A Superar programot 2009-ben közösen hívta életre három elismert intézmény: a világhírű bécsi kórusiskola, a Wiener Sängerknaben, a bécsi katolikus szociális szervezet, Caritas der Erzdiöse Wien és a neves koncert és kulturális központ, a Wiener Konzerthaus. A Bécsből irányított program immár nemzetközi szinten is aktív, boszniai, romániai, szlovákiai, svájci és lichtensteini helyszíneken több ezer gyermeknek kínál zeneoktatást. Ehhez kíván a Van Helyed! is csatlakozni. Ahogy a szlovákiai általános iskolában is megtapasztalhattuk az oktatás kizárólag csoportban, egyéni módszer alapján történik. Az óraadó zenetanár függetlenül a gyermek zenei tehetségétől képes megtanítani a diákoknak a művészileg igényes dalokat, amelyeken - mint azt Marek Kapustatól, a szlovákiai Superar képviselőjétől megtudtuk – az osztrák és a többi külföldi helyszínen is dolgoznak a Superarban résztvevők. Azért azonos mindenhol a repertoár, hogy a közös zenélés nemzetközi szinten bármikor megvalósulhasson. A közös fellépéseik erősítik a résztvevők önbizalmát, közösséghez tartozását.

A programot alapító szervezeteknek és a Superar fő támogató partnerének köszönhetően öt éves munkával sikerült megalapozni a Közép - és Kelet - Európát összekötő Superar zenei tengelyt. Bízunk benne, hogy a Van Helyed!del Magyarország is rákerül erre a tengelyre. A munka még csak most kezdődik, de lelki szemünk előtt látjuk a Stúdióban folyó Superaros zenetanulást.