A Van Helyed! Alapítvány is részt vett, a Magyar Pedagógiai Társaság által április 7-én megrendezett a finn iskolai és diáktanácsadókkal történő találkozón. Az esemény célja az volt, hogy a finn és magyar résztvevők bemutassák saját, illetve megismerjék egymás országainak tanácsadási módszereit, megosszák tapasztalataikat az iskolai és a diáktanácsadás területén.


A finn iskolamodell lényege, hogy összeolvasztja az általános és középiskolákat egy kilencéves alapiskolába, és minden diák – függetlenül a családi vagy anyagi hátterétől – ebben az iskolában kezdi a tanulást.


A legkülönbözőbb hátterű gyerekek tanulnak együtt egy-egy osztályban, az ​egyik legfontosoabb elvnek pedig ​​esélyegyenlőség számít. A lemaradók tanulási nehézségeit időben azonosítják és speciális oktatással kezelik.


A finn rendszer átfogó, rugalmas és fejlődő jellege nagyban hasonlít a Van Helyed! Alapítvány patrónusi rendszerére.


A finn bemutató utána​ a​​ ​hazai rendszerről is megnézhettek egy prezentációt a résztvevők. A találkozó nyitott jellege miatt, számos kérdésről beszélgethettünk. Elsősorban módszertani és gyakorlati kérdéseket feszegettünk, amely során megismerhettük az átfogó finn diáktanácsadói rendszer működését, amely biztosítja a diákok számára a minél személyre szabottabb problémakezelést, ill. a legmegfelelőbb karrierválasztást. A tanácsadók fő tevékenységei a karrier választás segítése, a különféle oktatási és foglalkoztatási partnerekkel való együttműködés, az információátadás és a rendszerük folyamatos igazítása, alakítása a társadalmi, technológiai változások és felmerülő problémák mentén.


Ez a találkozó is​​mét​ ​megerősített minket abban, hogy a Van Helyed! Rendszernek van helye a rendszerben!