ALKOTÁS

 

Kifejezetten valamilyen választott műfajban létrehozott alkotás elkészítése a cél, miközben az oda vezető út nem kizárólag a műfaj és mesterség fogásainak elsajátításáról szól, hanem valamely járulékos célt (személyiség fejlesztés, prevenciói ...) is megjelölünk.

Így a projekt nem pusztán a mű létrehozásáról szól.

A Valovi a Bódis-féle Alkotásközpontú program Alkotóházában született 2011-ben.

Egy crosskulturális alkotóprojekt keretében, amely azzal kezdődött, hogy Marjai Judit elküldte Szabó Stein Imre Valovi szövegét Bódis Krisztának. Aki arra gondolt, hogy a szöveg felhasználásával szívesen készítenének egy klipet a Filmes és Média Műhely foglalkozásokra járó roma fiatalokkal.

Kriszta a következő foglalkozáson bemutatta Szabó Steint és megmutatta a szöveget, amit a fiatalok lelkesen fogadtak az ötlettel együtt.

A filmes és médiafoglalkozások új irányt kaptak, a következő alkalmak már a feladat megvalósítására koncentráltak. A média és a valóság show-k működéséről, hatásáról beszélgettek, és hamarosan saját versek is születtek a borsodi valóvilágról.

A csapatból még hiányzott egy zeneszerző mentor. Bódis Kriszta ekkor kereste meg az Akkezdet Phiai-t, akik szívesen csatlakoztak, és néhány alkalom alatt az ózdi Alkotóházban megszületett a Valóvilág rap zenei alapja. Közben Závada Péter mentorálásával a csapat szívükből jövő új refrénnel és új sorokkal gazdagította tovább az eredeti szöveget, és rengeteg alkotó ötletet vittek a produkcióba. Összeállt a végleges mű és kialakult, kik is éneklik majd ezt a -reményeik szerint sikeres- dalt. Egyértelmű volt, hogy szerepet kap Váradi Rajmund (Körte, 22) a Hétes telep énekes tehetsége. A klip és a dal rajta kívül még (Seres Regina (16) erős egyéniségére, Radics Márk (Májki, 13) táncos és ritmikai tehetségére, Seres Attila (18) hangjára és Dömötör Kristóf (13) kreatív előadói képességeire épül.

Bódis Kriszta most már a teljes „ensemble”, és még sok hétesi gyerek bevonásával forgatta le három nap alatt a klipet, eredeti helyszíneken. Nem kellett green box, stúdió, látványfokozás; erősebbnek bizonyult a valóság, mint a show.

A filmes-média műhely többi tagjának is jutott szerep az előkészítésben és a forgatásban is. Berki Pál (Kopi), Seres Inez (Inci), Váradi Gergely (Fogas), Matovics Erik (Mató), Botos Zsanett és még sokan mások izgulnak azért a Hétes telepen, hogy ez az őszinte, kritizáló, de szeretnivaló dal kivívja a közönség elismerését. Ezen keresztül pedig megbékítse az egymást támadó társadalmi csoportokat. A produkció önkéntes munkában jött létre, a szerzők minden jogdíjbevételről lemondanak a program részére.

A Valovi rap elnyerte a Pural Plus video fesztivál Global Block díját. A feltöltés az első héten elérte a hetvenezres nézőszámot.