ALKOTÁSKÖZPONTÚ MÓDSZER

Bódis Kriszta a marginális csoportok, valamint a kirekesztettek integrációjában, és társadalmi felemelkedésében eszközeként használja az alkotást.

A 2013-ig zajló settlement Hétesi program alapvető újítása volt az alkotásközpontú módszer. A telepi munka a szükséglethierarchia legmagasabb lépcsőinek bevételével kezdődött. Később a helyi viszonyok ismeretében az alkotás igényét megőrizve építette fel a telep többszintű fejlesztését szolgáló komplex projektjét.

A alkotásközpontú módszerek lényege az alkotással kapcsolatos szemléletváltásból következik: az alkotás joga általános emberi jog, amelynek lehetőségét mindenki számára biztosítani kell.

Az alkotás élménye olyan megerősítő, pozitív élmény lehet, amely egyszerre fejleszti az egyén autonómiáját és a közösséghez való tartozást. Az oktatási programokon belül alkotásközpontú tananyagfejlesztés zajlik. Ez a műveltségre alapozott, alkotásközpontú foglalkozások kidolgozását és alkalmazását jelenti.

"Átadod a fényképezőgépet, vagy a kamerát a másik embernek, és támogató bátorításoddal alkotó helyzetbe hozod. Aki pedig alkot, az értéket teremt. Ráeszmél saját értékeire és érzékennyé válik a másokéra. Felszabadul és kiszabadul. Kirajzolódik az én szabadsága. Alkotó helyzetek teremtése oldja a feszültségeket, felszabadítja a kreatív gondolkodást. Ez a tapasztalat segít abban, hogy az én teremtő energiákkal töltődve térjen vissza determinációi közé."